De Kempinnewandeling

De Kempinnewandeling hover background

apr 22
2018

…een wandeltocht van 11 kilometer door dorpsstraten en langs verkavelingswegen

Het startpunt van deze wandeling ligt in Neerhespen op het pleintje naast parochiezaal De Brukkes vlak voor de pastorie, die uit 1820 dateert.
In het midden van de gevel aan de straatkant van de Sint-Mauritiuskerk kan je een ingemetselde kanonskogel zien. Het is een projectiel van de slag om Neerwinden uit maart 1793.

Vlakbij deze kerk met een uniek XXII-eeuwse doopvont staat het kasteel van Neerhespen. Oorspronkelijk was dit de vroegere pastorie, deze werd in 1700 verkocht en daarna aanzienlijk uitgebreid.
Wat verder in de Langstraat zie je een vierkantshoeve waar ooit een brouwerij gevestigd was.
Langs bos, wilgendreef en akkers passeer je een waterkerswinning gevoed door een dorpsbron.
Vervolgens wandel je, langs een proefbedrijf voor varkens en een veredelingsstation voor granen, door naar Kapel ’t Eikske, die in 1713 gebouwd is en waar al veel vroeger een Mariabeeldje aan een eik vereerd werd. In Neerwinden vond volgens een legende uit de middeleeuwen een boer een kruisbeeld op de plaats waar nu de kapel van het Heilig Kruis zich bevindt.

Inmiddels terug in Neerhespen vind je halverwege de Bareelstraat een vierkantshoeve waar de familie Kempeneers woonde; zij leverden meer dan 100 jaar burgemeesters van Neerhespen af.

Openingsuren

 • CAFE
  vrijdag en zaterdag vanaf 19 uur
  zondag van 10 tot 13 uur
  en van 15 tot 21 uur

 • VERGADERZALEN
  Maandag t.e.m. vrijdag vanaf 8 uur
  reservatie noodzakelijk