Grote Getewandeling

Grote Getewandeling hover background

apr 22
2018

…een tocht van 9 kilometer.
Het startpunt van deze wandeling ligt bij de Sint-Pancratiuskerk van Melkwezer. Dit neogotische gebouw werd opgetrokken tussen 1867 en 1869. Tegenover de kerk ligt de Begijnhofstraat, daarna kom je aan bij de parochiezaal. Aan de Hazenbergstraat volg je vervolgens een betonwegje, waarna je meteen, tussen akkers en weiden, een zicht hebt op de brede vallei van de Grote Gete.
Vervolgens kom je bij de ’s Hertogengracht. Deze gracht, die van Wommersom tot Budingen loopt, waar ze in de Grote Gete uitmondt, zou in de eerste helft van de 13de eeuw aangelegd zijn in opdracht van de Brabantse hertog Hendrik I.
Bij het brugje over de ’s Hertogengracht wandel je rechtuit en een honderdtal meter verder sla je rechts in en na ongeveer 1 km buigt de weg linksaf en wandel je naar de Grote Gete toe. Vlakbij tref je de watermolen van Drieslinter, waar het malen in 1976 werd stopgezet (en de zijarm van de Grote Gete gedempt werd).

Vanaf de watermolen wandel je naast de Grote Gete stroomopwaarts. Het landschap blijft bepaald door weiden, hagen en rijen populieren, af en toe duikt de kerk van Neerlinter in het gezichtsveld op. Langs deze Getedijk kom je na een tijdje stappen tot op de plek waar de dijk een betonwegje raakt. Dit wegje volg je in oostelijke richting. Ongeveer 600 meter verder verlaat je het en neem je rechtsaf een voetpad. Vanaf hier heb je een gezicht op het kasteel van Wommersom. Het voetpad leid je verder naast een gracht naar de Kapel van ‘T Serclaes aan de Melkwezerstraat.
Je volgt de Melkwezerstraat in oostelijke richting en wandelt zo dadelijk voorbij een landhuis en voormalige hoeve. Aan de overkant zie je op de heuvel het Walsbergenhof. Deze hoeve was vroeger bezit van de Orde van Malta. Bij de eerstvolgende T-wegsplitsing sla je linksaf. Steeds rechtuit kom je na anderhalve kilometer terug in het dorpscentrum van Melkwezer.

Openingsuren

 • CAFE
  vrijdag en zaterdag vanaf 19 uur
  zondag van 10 tot 13 uur
  en van 15 tot 21 uur

 • VERGADERZALEN
  Maandag t.e.m. vrijdag vanaf 8 uur
  reservatie noodzakelijk