Hespensche wandeling

Hespensche wandeling hover background

apr 22
2013

…een wandeltocht van 7 kilometer door dorpsstraten en langs verkavelingswegen
Het startpunt van deze wandeling ligt op het kerkplein van Overhespen, waar voldoende parkeergelegenheid is. Aan de buitenkant van het koor van de Overhespense Sint-Sulpitiuskerk hangt een gekruisigde Christusfiguur. Opvallend is dat dit beeld met de armen omhoog en de voeten naast elkaar hangt, wat een verwijzing is naar de Jansenistische leer uit de 15e eeuw.

Op de inmiddels bebouwde terreinen aan de linkerkant van het kerkpad, tussen het kerkplein en de Brouwersstraat, werd bij archeologische opgravingen een Frankisch grafveld ontdekt.
Achter het Dorp (Neerhespen) zie je een gewezen militair domein, dat vandaag de dag gebruikt wordt voor de training van politiehonden. Aan de achterkant van dit domein, langs de Laarweg, zie je de gedenksteen ter ere van het allereerste Belgische militair oorlogsslachtoffer uit de Tweede Wereldoorlog: kapitein Rene Dethier.
Vervolgens passeer je de kerk van Wange en daarna de motte van Wange. In deze kuilen –die uit de Middeleeuwen stammen– werden archeologische vondsten van 6000 vóór Christus ontdekt.

Langs een holle weg kom je Overhespen terug binnen en langs de Romeinse steenweg, een stuk Romeinse heirbaan tussen het traject Tienen Tongeren, kan je genieten van een vergezicht van Overhespen. Aan het eind van deze weg zie je het kasteeltje van Overhespen, oorspronkelijk een jachtpaviljoen dat in 1848 werd gebouwd.

Openingsuren

 • CAFE
  vrijdag en zaterdag vanaf 19 uur
  zondag van 10 tot 13 uur
  en van 15 tot 21 uur

 • VERGADERZALEN
  Maandag t.e.m. vrijdag vanaf 8 uur
  reservatie noodzakelijk