Kleine Getewandeling

Kleine Getewandeling hover background

apr 22
2018

…een wandeltocht van 8,5 kilometer
Deze wandeling vertrekt aan het gemeentehuis van Linter waar voldoende parkeerplaats voorzien is. Het gemeentehuis werd ontworpen door de Tiense architect A. Geens en gebouwd in 1900. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bij de slag van de Kleine Gete deed het dienst als hoofdkwartier en veldinfirmerie van het 3de Regiment lansiers.
Vlakbij liggen de Sint-Pieterskerk, die uit 1765 dateert, en het Hof Ten Steen. Deze versterkte burcht beheerste de omgeving sinds de 14e eeuw en brandde in 1868 bijna volledig af. Na de verwoestende brand bleef er nog slechts een deel van één van de torens over. Het vernielde slot maakte later dan ook plaats voor de monumentale kasteelhoeve zoals we ze nu kennen.

Via verkavelingswegen kom je in Melkwezer aan. Het Waterhof was vroeger een prestigieus omgracht riddersslot dat in de 16e eeuw gesloopt werd en waarvan enkel de stal nog overbleef. In de 17e eeuw bouwde men er het Waterhofcomplex, brouwerij incluis.
Met de Kleine Gete als trouwe metgezel wandel je via Helen-Bos, dat tijdens de belegering van Zoutleeuw in 1705 bijna volledig werd verwoest, terug Orsmaal binnen, waar je de Molen van Orsmaal treft.

Wat verder staat een monument dat de gesneuvelde soldaten van het 3de Regiment lansiers herdenkt. In augustus 1914 verdedigden ze er de stellingen; er vielen 57 Belgische slachtoffers.

Openingsuren

 • CAFE
  vrijdag en zaterdag vanaf 19 uur
  zondag van 10 tot 13 uur
  en van 15 tot 21 uur

 • VERGADERZALEN
  Maandag t.e.m. vrijdag vanaf 8 uur
  reservatie noodzakelijk