Linterse wandeling

Linterse wandeling hover background

apr 22
2018

…Een wandeltocht van 10,5 kilometer door Dries- en Neerlinter
Het vertrek van deze route ligt aan het voormalige station van Drieslinter langs de oude spoorweg, die beter gekend is als de fietsroute IJzerenweg. Daarna wandel je langs het burgemeestershuis, waar de familie Leva-Vaes in 1794 de toestemming kreeg om bier te brouwen. Vlak daarbij ligt de Geensmolen, naar de familie Geens genaamd omdat deze familie de watermolen lang van vader op zoon uitbaatte.

Het natuurgebied Doysbroek telt als de volgende bezienswaardigheid langs deze tocht. Het domein, een aaneenschakeling van weilanden, wordt door afwateringsgrachten doorsneden. Het station van Neerlinter en het eerder vernoemde station van Drieslinter zijn in dezelfde stijl gebouwd.

Op het dorpsplein vind je een standbeeld van de patroonheilige Sint-Foillanus boven een waterpomp, in 1860 geïnstalleerd, en wat verder het oorlogsmonument van de hand van kunstenaar Eugeen Arnauts, geboren in Neerlinter. De Sint-Foillanuskerk zelf is het resultaat van verschillende bouwcampagnes.

Ongeveer halfweg kom je het kasteel van Neerlinter tegen. Dit kasteel op een omgracht domein werd in 1693 volledig vernield en daarna weer opgebouwd.
In het Sint-Luciakapelletje in Heide-Linter, dat tussen 1696 en 1717 werd gebouwd, kan je rustig tot de heilige Lucia om genezing bidden.

Langs open veld, via de Heirbaan, beland je terug in de dorpskern van Drieslinter. De neogotische O.L.V. van het H.Hartkerk dateert uit 1910 en bezit een driezijdig koor.

Openingsuren

 • CAFE
  vrijdag en zaterdag vanaf 19 uur
  zondag van 10 tot 13 uur
  en van 15 tot 21 uur

 • VERGADERZALEN
  Maandag t.e.m. vrijdag vanaf 8 uur
  reservatie noodzakelijk