Maltezerwandeling

Maltezerwandeling hover background

apr 22
2018

…een wandeltocht van 10,5 kilometer die naar de ridderorde van Malta verwijst en dichteres Julia Tulkens huldigt
Deze wandeling start op het kerkplein van Wommersom. De bouw van de Sint-Quintinuskerk startte in 1863. Wapenschilden van de familie Serclaes sieren de sacristie van deze kerk. De begraafplaats van deze familie bepaalt ook het uitzicht van dit kerkhof.
De Mariakapel aan het begin van de dreef van Kasteel ’t Serclaes stamt uit 1855. Het kasteel van Wommersom, gebouwd in 1880, zou reeds het derde op rij zijn. Het eerste houdt verband met de commanderij van Walsbergen van de ridders van Malta. Een commanderij is een landgoed dat door een commandeur, de overste, van een ridderorde wordt bestuurd.

Vervolgens wandel je langs de Walsbergenhoeve, oorspronkelijk een Maltezerklooster uit 1248, en komt in het natuurgebied Walsbergen aan.
Vlak voor je de Bonastraat inwandelt passeer je u een jongere versie van de Kapellekensboom, de originele populier zou 180 jaar oud geworden zijn. In de Hakendoverstraat ligt de Baanskapel met bovenop een wereldbol met ijzeren kruis, een symbool voor wereldlijke macht en zege. Wat verderop ligt het Hof Boydens, de Beinshoeve, en was oorspronkelijk een klooster opgetrokken uit hout.
Het zicht op het Wissebos inspireerde Julia Tulkens tot een gedicht over dit bos. In “Huize Wissebos” in de Bergdriesstraat woonde de dichteres een aanzienlijke tijd van haar leven en schreef er heel wat prachtige gedichten.

Openingsuren

 • CAFE
  vrijdag en zaterdag vanaf 19 uur
  zondag van 10 tot 13 uur
  en van 15 tot 21 uur

 • VERGADERZALEN
  Maandag t.e.m. vrijdag vanaf 8 uur
  reservatie noodzakelijk